W dzisiejszych czasach chyba nie ma osoby mieszkającej w Polsce, która chociaż raz w życiu jadła drożdżową chałkę. Oczywiście czy to kupną, robioną własnoręcznie czy będąc u kogoś w gościnie. Warto zaznaczyć, że to nie jest skomplikowany deser. Można wręcz stwierdzić, że jest to najlepsze i najprostsze ciasto drożdżowe. Tylko jak je zrobić? Czy często robi się takie ciasto? Jedni robią często, a drudzy pieką ją tylko na święta, szczególnie na Święta Wielkanocne. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jak zrobić pyszną drożdżową chałkę wielkanocną.
Informacje – jak wygląda drożdżowa chałka wielkanocna?
W internecie możemy znaleźć bardzo dużo przepisów na taką chałkę. Z racji, że to jest proste ciasto to poradzi sobie z nim na pewno każdy. Nawet osoba, która dopiero co uczy się gotowania i pieczenia ciast. Szczególnie jeśli ktoś nie wyobraża sobie bez niej Świąt. Jak ona wygląda? To nic innego jak drożdżówka w kształcie warkocza z kruszonką. Co jest potrzebne do jej przygotowania? Składnikami są przede wszystkim: mąka pszenna, 1 szt. jajka, suszone lub świeże drożdże, 100g cukru, 250ml mleka, 80g zimnego masła, cukru(kruszonki) 25g.
Jeśli to wszystko mamy to znaczy, że możemy zabierać się za przygotowywanie chałki wielkanocnej. Komuś na pewno nasunie się pytanie ile czasu potrzeba na jej całkowite przygotowanie. Otóż są to około 2 godziny, z czego aż 1,30 godziny to czas potrzebny na wyrastanie ciasta.
Przygotowanie chałki wielkanocnej
Na początku warto przygotować wszystkie składniki na zrobienie kruszonki na chałkę. Trzeba więc odłożyć 50g mąki, 30g drobnego cukru oraz 30g masła. Łączymy wszystkie te składniki i ucieramy wszystko na kruszonkę. Odkładamy ją na bok.
Następnie do sporej miski wsypujemy resztę mąki, cukru, jajko oraz suszone lub świeże drożdże. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez około 3 minuty. Do tego dodajemy pozostałe masło i miksujemy dalej tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, oczywiście pod przykryciem około 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat posypany mąką i dzielimy je na 3 równe części. Z każdej z tych części robimy wałeczek. Zaplatamy z nich warkocz. Tak przygotowaną chałkę musimy odłożyć na chwilę do ponownego wyrośnięcia. Kładziemy na blaszkę i pieczemy ją przez 30 minut w temperaturze do 190 stopni. Na koniec posypujemy kruszonką. Jak wystygnie można ją zjeść.
Warto zrobić taką chałkę. Wszyscy będą nią zachwyceni i będą się zajadać.
Najnowsze komentarze