Press ESC to close

Jak zrobić krem przeciwzmarszczkowy w domu?

Na rynku dostępnych jest mnóstwo kremów przeciwzmarszczkowych. Jednak z tego gąszczu propozycji ciężko czasem wyłapać coś co faktycznie spełni nasze oczekiwania. Przy czym nie możemy się łudzić – wiele kremów po prostu nie działa lub ma nieodpowiednie proporcje składników czy konsystencję dla nas, albo taki zapach lub składnik, który razi nas lub od razu uczula. Można w takim wypadku szukać od nowa kolejnego kremu na sklepowych półkach, albo sięgnąć do mądrości naszych babć i samemu kręcić krem przeciwzmarszczkowy, niczym Babka z “Rancza”

Kręcimy krem przeciwzmarszczkowy

Zrobienie kremu przeciwzmarszczkowego w domowych warunkach jest jak najbardziej możliwe. Trzeba tylko pamiętać, aby krem regularnie zużywać i trzymać go w lodówce, gdyż przez brak konserwantów, może się szybko zepsuć. Jeśli jednak będziemy trzymać go w szczelnym słoiczku powinien być bezpieczny w użytkowaniu przez 3 miesiące. Zdrowie skóry.

Co potrzebujemy do zrobienia kremu – porcja na około 3 miesiące?

  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno,
  • dwie łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub olejku z nagietka lekarskiego,
  • dwie łyżki stołowe – około 15 gram – wosku pszczelego,
  • pół łyżeczki witaminy E,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • 150 ml wody destylowanej,
  • 10 kropli naturalnego olejku eterycznego cytrynowego.

Wykonanie
Oleje i wosk przelewamy do słoika. Następnie do garnka wlewamy wodę, tak żeby słoik po włożeniu bez zakrywki był w większej części pod wodą, ale aby woda nie dostała się do środka i łatwo było go wyciągnąć z garnka. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie na dno wkładamy szmatkę i dopiero wkładamy słoik. Podgrzewamy aż wosk się rozpuści całkowicie, mieszając na przykład patyczkiem do szaszłyków.
Kiedy wszystko się rozpuści dodajemy do słoika olejek eteryczny i jeszcze raz mieszamy. Następnie przelewamy wszystko do miseczki i studzimy – tak aby podstawa naszego kremu nie parzyła przy dotknięciu palcami.
W tym czasie podgrzewamy wodę do 40 stopni i dodajemy do niej sok z cytryny. Przygotowujemy także mikser. Najpierw do miski z olejem powoli dolewamy wodę i miksujemy przez 10 minut. Na koniec gotowy produkt przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.