
Wiele mówi się o tym, że witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Dzięki dostarczaniu jej organizmowi w odpowiednich ilościach może ona pomóc w budowaniu odporności, tak aby zmniejszyć podatność na infekcje. To szczególnie ważne w przypadku dzieci, których układ immunologiczny wciąż jeszcze się kształtuje. Dlaczego witamina C jest tak ważna dla dziecięcego zdrowia i w jakich produktach jest jej najwięcej? Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule.
Dlaczego warto zadbać o odpowiednią ilość witaminy C w organizmie dziecka?
Witamina C, nazywana też kwasem askorbinowym jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów – przyczynia się do ochrony składników komórkowych przed uszkodzeniem oksydacyjnym, co oznacza, że ma możliwość neutralizacji działania wolnych rodników. Jeśli te cząsteczki wytwarzają się w ludzkim organizmie w zbyt dużych ilościach, może dojść do stanu stresu oksydacyjnego, który ma wpływ między innymi na niszczenie komórek. Nadmiar wolnych rodników bardzo często występuje właśnie podczas infekcji.
Ludzki organizm nie jest w stanie sam wyprodukować witaminy C. Należy ona do witamin, które mogą być dostarczane wyłącznie z pożywieniem lub w formie suplementów diety. Warto również wiedzieć, że witamina C nie jest magazynowana w organizmie, a wydalana z moczem i potem. Dlatego tym bardziej warto dbać o stałe uzupełnianie jej poziomu oraz wzbogacić sposób odżywiania dziecka o produkty bogate w witaminę C. Jakie?
W jakich produktach znajdziesz najwięcej witaminy C?
Choć witamina C bardzo często kojarzy się z cytryną czy cytrusami, okazuje się, że wcale nie w tych owocach można znaleźć jej największe ilości. Gdzie zatem szukać najlepszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego?
Owoce
Jeśli chodzi o owoce bogate w witaminę C, na pierwszym miejscu podium zdecydowanie plasuje się acerola. Ilość kwasu askorbinowego w owocu waha się w zależności od stopnia jego dojrzałości, ale średnio jest to aż około 1790 mg witaminy C na 100 g owocu! Poza byciem doskonałym źródłem witaminy C acerola ma również inne właściwości. Dzięki niej można dostarczyć organizmowi również witaminę A, witaminy z grupy B oraz cenne składniki odżywcze, takie jak żelazo, wapń czy magnez. To prawdziwy owoc do zadań specjalnych! Jeśli chcesz skorzystać z jego niezwykłych właściwości, aby wesprzeć układ immunologiczny swojego maluszka, wypróbuj syrop na odporność u dzieci, w którego składzie ekstrakt z owoców aceroli zajmuje jedno z pierwszych miejsc.
Poza tym witaminę C znajdziesz w takich owocach jak:
- rokitnik;
- owoc dzikiej róży;
- czarna porzeczka;
- kiwi;
- truskawki.
Warzywa
Również warzywa mogą okazać się doskonałymi źródłami witaminy C. Jeśli chcesz zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie dziecka, wzbogać jego dietę o:
- paprykę;
- natkę pietruszki;
- brokuły;
- jarmuż;
- szpinak;
- pomidory.
Podsumowanie
Witamina C jest kluczowa dla rozwoju odporności u dziecka. Zapewnij swojemu maluszkowi wsparcie w ochronie przed infekcjami!
Źródła:
Witamina C, Medycyna praktyczna dla pacjentów
Zawada K., Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, HERBALISM 2016, T. 2, nr 1, s. 22–34.
Najnowsze komentarze