Dania z królika to potrawy bardzo delikatne, ale bogate w cenne składniki odżywcze. Dodatkowo są bardzo smaczne i zachwycą swoim aromatem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Lekkostrawne mięso z królika, o niskiej zawartości cholesterolu, jest idealne zarówno dla osób na diecie, a także dla najmłodszych. Jedną z potraw, którą można przygotować na niedzielny obiad jest królik z ryżem i fasolką szparagową.
Mięso z królika to najlepsze źródło białka. Za najbardziej wartościową część mięsa króliczego uważany jest comber. Z niego można przygotować wiele dań. Królik smakuje w każdej odsłonie , tak więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ważne jest, aby przed przygotowaniem królika, przyrządzić odpowiednią marynatę, w której pozostawimy mięso na kilka godzin.
Królik z ryżem i fasolką szparagową – informacje i porady jak przygotować
Składniki:
- 1/2 tuszki królika
- 25 dag fasolki szparagowej
- 1 papryka czerwona
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili zielonej
- mały kawałek cukinii
- 3 łyżki oleju
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól do smaku
- czubrica czerwona do smaku
- mąka pszenna do zawiesiny
Sposób przygotowania:
Tuszkę z królika należy opłukać pod bieżącą wodą i podzielić na mniejsze porcje.Tak podzielonego królika, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, by przykryło mięso. Dodajemy jedną marchewkę, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Solimy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ugotowanego królika odsączamy z wywaru i obieramy od kości, wywaru nie wylewamy.
Pozostałą marchewkę obieramy razem z pietruszką i kroimy w kostkę. Paprykę wydrążamy z nasion i również kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone warzywa, wraz z papryczką chili i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, od czasy do czasu mieszając.
Następnie do garnka wkładamy obrane mięso i całość zalewamy wywarem, dodajemy podduszone warzywa oraz posiekana natkę pietruszki. Całość gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy całość do smaku. Następnie zagęszczamy zawiesiną, przygotowaną z maki pszennej. Podgotowujemy chwilę całość. W międzyczasie gotujemy ryż. Potrawka z królika jest świetnym dodatkiem do ryżu.
Mięso z królika jest lekkostrawne delikatne, ma mało tłuszczu oraz cholesterolu. Jest bardzo wartościowe i warto je włączyć do swojej diety.
Najnowsze komentarze