Press ESC to close

Jak kiełki wpływają na krążenie?

W trakcie kiełkowania nasion pojawia się ogromna energia wzrostu, kiedy to uaktywniane są enzymy wpływające na powstawanie witamin w kiełkach. Enzymy te pomagają w trawieniu, gdyż rozkładają białka, węglowodany i tłuszcze na prostsze związki.

Czy kiełki pobudzają krążenie?

Kiełki w natężeniu uzależnionym od gatunku zawierają w sobie witaminy, składniki mineralne oraz substancje prozdrowotne. Są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Zapewniają także składniki mineralne jak żelazo, siarka, magnez, potas, cynk i selen. Piękny kolor kiełków pobudza kubki smakowe. Do tego chrupkość świeżych kiełków sprawia więcej przyjemności i szybciej zapewnia uczucie sytości. Kiełki wpływają na układ krążenia i znacznie zmniejszają ryzyko rozwoju przewlekłych chorób niezakaźnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, zawał mięśnia sercowego oraz inne choroby układu krążenia czy nawet udary mózgu. Kiełki mogą być łagodniejsze w smaku lub ostrzejsze, a wybór gatunku do kiełkowania można oprzeć o ich właściwości odżywcze. Regularne jedzenie kiełków zapewnia energię do działania, oczyszczenie organizmu i zapewnienie pełnego zestawu witamin i minerałów. Jedząc np. kiełki brokuła można regulować ciśnienie krwi (obniżają), wspomóc pracę układu krążenia, zapobiec udarom mózgu czy wzmocnić układ odpornościowy i nerwowy oraz spowolnić procesy starzenia się organizmu. Kiełki brokuła mogą nawet zniszczyć szczepy bakterii Helicobacter Pylori. W kiełkach znajduje się sporo witaminy E, która wspomaga krążenie krwi oraz korzystnie wpływa na produkcję hormonów.

Dieta. Jakie nasiona warto kiełkować?

Dla osób początkujących najłatwiejszymi nasionami do wykiełkowania będą:

  • rzodkiewka,
  • lucerna,
  • brokuł,
  • rzeżucha,
  • kapusta.

Nasiona po wykiełkowaniu można zjeść od razu, wtedy mają najwięcej wartości odżywczych lub przechowywać w lodówce do 7 dni. Właściwości odżywcze kiełków są niezliczone. Kiełki rukoli stanowią bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B. Do tego doskonale wpływają na cerę i zawierają spore ilości cynku, wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu, a nawet biotynę, selen oraz lit i chrom. Rukola wspomaga trawienie, oczyszcza organizm, polepsza krążenie. Kiełki są łatwo dostępne, tanie i oferują wiele naszemu zdrowiu, dlatego też warto włączyć je do codziennej diety. W przypadku kiełków nie powinno się jeść tylko tych, które są spleśniałe, zasuszone, niedojrzałe, nieświeże, roślin psiankowatych (gdyż są trujące). Nie poleca się kiełkowania nasion roślin, na które jesteśmy uczuleni. Dodatkowo zaleca się, aby nie jeść surowych kiełków gryki, grochu i soi.